Genieten in de voebalchaos - Reisverslag uit Jeffreys Bay, Zuid-Afrika van Hanka Hendriks - WaarBenJij.nu Genieten in de voebalchaos - Reisverslag uit Jeffreys Bay, Zuid-Afrika van Hanka Hendriks - WaarBenJij.nu

Genieten in de voebalchaos

Door: Hanka

Blijf op de hoogte en volg Hanka

23 Juni 2010 | Zuid-Afrika, Jeffreys Bay

Als je in het gastland van het WK bent moet er natuurlijk wel wat over voetbal worden geschreven, dus bij deze een blog over voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Wat natuurlijk onder het genot van een voetbalwedstrijd wordt geschreven. (Zuid-Afrika die uit het toernooi wordt geschopt door Frankrijk).

Vorige week is het holiday programma hier in Jeffreys Bay begonnen. Het holiday programma is een vakantie programma van 4 weken voor de kinderen in de sloppenwijk. Er komen elke dag ongeveer 150-200 kinderen, dus lekker druk met allemaal leuke kinderen. Op sommige dagen gaan we met de wat oudere jongens voetballen. Vorige week vrijdag hebben we een straatvoetbaltoernooi gehouden op een parkeerplek . Straatvoetbal vinden ze hier heel erg leuk en als ze zien dat er voetbal is komen ze echt overal vandaan en staan er binnen mum van tijd 100 jongeren aan de kant. Het organiseren van een toernooi gaat hier veel anders dan in Nederland zou gebeuren, flexibel zijn is wel een eigenschap die je hier veel moet gebruiken. Ten eerste moet je eerst de hele parkeerplaats, waarop wordt gevoetbald, schoonvegen van al het glas van bierflesjes. Alcohol verslaving is een groot in Zuid-Afrika en dat is wel te merken als je de parkeerplek schoonveegt. Vervolgens moet je echt waakzaam zijn als je teams maakt want die jongens ruilen de hele tijd stiekem van team. Soms schrijven we met een watervaste stift het teamnummer op hun handen maar dan weten ze nog van 7 een 3 te maken op een of andere manier.
Maar toch zijn de toernooien altijd heel gaaf en het is ook een hele uitdaging om een goed toernooischema te maken als er maar 2 speelvelden zijn en 12 teams. Waarbij soms teams gewoon weglopen en dan weer teams erbij willen komen. Maar dat moet je gewoon loslaten en gewoon proberen die jongens een leuke tijd te geven. Serieus ik kan echt genieten in die chaos:)
Vorige week was mijn buurjongen uit Nederland een paar dagen langs gekomen. Hij is hier ook in Zuid-Afrika voor zijn stage en woont dichtbij Capetown. Het was leuk om even een bekend ‘hoofd’ te zien en gezellig bij te praten. Woensdag gingen we samen met een paar blanke Zuid-Afrikanen voetbal kijken maar voetbal kijken met een inwoners van een land waarbij rugby dé sport is, werkt echt niet. Sommige hadden nog nooit eerder voetbal gekeken, en de helft liep halverwege gewoon weg. Het WK leeft vooral bij de ‘gekleurde en zwarte’ bevolking, de blanken interesseert het niet zo veel.
Bij ons als Nederlanders leeft het zeker. Er zijn ongeveer 50 Nederlanders die hier in Jeffreys Bay wonen en we gaan altijd met zijn allen het Nederlands Elftal kijken. Heel erg gezellig en je hoeft dan even geen Engels te praten, ook heel relaxt.
Ik loop ook altijd tegen iedereen hier te zeggen dat Nederland kampioen wordt, in de supermarkt tot aan strand. Alleen jammer dat sommige geeneens eens weten dat Holland een land is:) De mannen bij het benzinepomp die weten het inmiddels al wel, en altijd als ik langs fiets roepen ze al Holland; heel grappig.

Er is hier in Jeffreys Bay niet echt een voetbalkoorts. Er zijn nog wel mensen die vlaggetjes verkopen aan de kant van de weg, en bafana bafana wordt goed gevolgd, maar ik denk dat de oranje koorts groter is. Er zijn hier wel veel toeristen die hier langs komen als ze een wedstrijd in Port Elizebeth gaan kijken. Vorige week waren hier veel Duiters en Portugezen, dat is heel erg leuk. Op tv zijn er alleen maar voetbalreclames en er staat ook wel veel in de krant maar het leeft niet helemaal bij de bevolking. Gister zou hier de oranje karavaan met honderden oranje supporters langskomen en een wedstrijdje spelen met onze voetbaljongens maar helaas zegde ze op het laatste moment af. Dat was wel heel erg gaaf geweest.
Vrijdagavond hadden we een surprise party voor Martine. Zij komt ook uit Nederland en werkt hier met straatkinderen. Het was een snoekbraai echt super gezellig. Zaterdagavond heb ik voor het eerst hier in Zuid-Afrika met mijn handen gegeten. Ik had daar echt domme actie , want een Zuid-Afrikaan had gekookt en ik vroeg: kan ik helpen met het bestek op tafel te leggen? Keken ze mij aan en zeiden dat ze met hun handen aten. Lekker slim van mij. Maar het eten was echt heel erg lekker en het was ook leuk om met mijn handen te eten, wel een beetje vreemd.
Zondag ben ik met mijn huisgenoten Marleen en Rianne en de vriend van Marleen: Gert- Jan naar een waterval gefietst. Wij dachten: ‘wij fietsen daar wel even naar toe’ maar het was echt een zware tocht van 2 uur over paadjes en ‘bergen’. De beste conditietraining die ik tot nu heb gehad in dit jaar. Maar de waterval maakte het weer helemaal goed, en helemaal toen mensen ons daar uitnodigde om mee te eten bij hun braai. Kan niet beter.

De helft van mijn tijd hier in Zuid-Afrika zit er al bijna op en ik geniet nog steeds elke dag. Het is fijn om praktisch bezig te kunnen zijn en mensen te kunnen helpen. Daarnaast is het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en de Afrikaanse cultuur te leren kennen.

Nou zo vind ik het weer genoeg voor vandaag dus ik begin maar met mijn slotbetoog namelijk dat jullie in Nederland heel goed het NL elftal moeten aanmoedigen want uit onderzoek van de rijksuniversiteit Groningen blijkt dat hoe overtuigender supporters juichen hoe groter de kans dat hun team wint. Dus hard schreeuwen en op die vuvuzela blazen.
En Nederland moet winnen want ik heb het hier aan iedereen verteld dat Nederland die beker gaat pakken:)

Een speciale groet aan Interteen, succes zaterdag!
Ps. Groot nieuws radio heeft rapportages over onze projecten in Jeffreys Bay kijk hieronder voor meer informatie:

Persbericht
GrootNieuwsRadio 1008 AM doet tijdens het WK voetbal, van maandag 14 juni tot en met vrijdag 9 juli dagelijks verslag van haar bezoek aan projecten voor (wees)kinderen in Zuid-Afrika. Hiermee wil de christelijke zender aandacht vragen voor het Zuid-Afrika buiten de voetbalstadions. Korte reportages vanuit Jeffrey’s Bay zullen iedere ochtend deel uitmaken van het programma Koffie; tussen 10.00 en 12.00 uur te beluisteren op 1008 AM.
De organisatie Victory 4 All probeert door intensieve hulp aan kinderen het verschil te maken in de townships van Jeffrey’s Bay en Humansdorp in de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap. De organisatie is zeven jaar geleden opgericht door het Nederlandse echtpaar Johan en Astrid Vos die op kleine schaal begonnen met het uitdelen van melk aan jonge kinderen. Inmiddels is hun werk uitgegroeid tot een groot project bestaande uit een kinderdagverblijf, basisschool, pleeggezinnen en een school voor kinderen met een verstandelijke beperking. Er zijn nu plannen voor een nieuwe grotere school om nog meer kinderen een goede start te geven in het leven. De reis die GrootNieuwsRadio net voor de start van het WK voetbal mocht maken naar Zuid-Afrika is helemaal betaald door een begunstiger in Nederland
GrootNieuwsRadio-verslaggever Renée Bezemer heeft de projecten in Zuid-Afrika bezocht en was erg onder de indruk van het werk van Victory 4 All. “Ik heb echt kunnen zien hoe christenen praktisch aan het werk zijn onder de allerarmsten. Bijzonder om hierbij dan de ogen en oren te kunnen zijn van de luisteraars thuis”, aldus Renée. Ze geeft aan de bezoeken aan de townships als ‘heel confronterend’ te hebben ervaren. “Duizenden mensen leven daar in eenvoudige hutjes, geknutseld van wat resthout en metaal. Er is geen stromend water, geen riolering. De lucht die er hangt is echt ongelooflijk. En ik kon ’s avond na een lekkere douche weer in mijn warme bed kruipen. Wat een tegenstelling!” Ook het grote verschil tussen arm en rijk viel haar op: “Aan de ene kant van de straat luxe villa’s met grote auto’s voor de deur, aan de andere kant krotten en mensen die gewoon langs de kant van de weg zitten te wachten op werk.” Renée geeft aan verbaasd te zijn over het feit dat de regering van Zuid-Afrika miljoenen dollars uitgeeft aan nieuwe voetbalstadions, terwijl nog heel veel mensen in het land zelf in armoede leven.
Meer informatie over de reis is te vinden op www.grootnieuwsradio.nl/zuid-afrika Ook benieuwd naar het verslag van Renée Bezemer? Stem dan tussen 14 juni en 9 juli dagelijks af van 10.00 tot 12.00 uur op 1008 AM.

• 24 Juni 2010 - 21:09

P-J:

Hey,
    weer een leuk verslagje.

niet moe thuis komen over een paar maanden.

• 25 Juni 2010 - 13:04

Jonathan:

Hey,

Ziet er gezellig uit.
    Ik heb net het eindgesprek gehad en ben nu geslaagd voor het EH-basisjaar.
    Groeten,
    Jonathan

• 27 Juni 2010 - 09:15

Gijs:

eyy mooi om te lezen dat je het naar je zin hebt.

veel voetbal plezier en ja NL moet gewoon kampioen worden :D

p.s leuk om te horen dat johan op bezoek is geweest

gr en nog heeeeel veel plezier daar

• 27 Juni 2010 - 19:43

Marijtje Met Zeiltje:

Haha, ik hoop dat het zo duidelijk is welke Marije ik ben;)Hele toffe verhalen Hankie! Ik geniet er hier van en zie je al lekker voetballen:) Geniet, geniet en geniet! Veel zegen en dikke drukkie!

• 01 Juli 2010 - 16:43

Albert Uot Gies:

Hoi Hanka,

we hebben zojuist jouw kaartje ontvangen.
    Bedankt voor de kaart.
    Het is hier erg warm( 29 graden) en zaten lekker onder de lindeboom
    met de heerlijke geuren van de lindebloezem.
    Het is nu 18.34, en gaan zo oma Truin halen. En gaan naar de musical van groep 8, waarin Leonie ook mee gaat doen.
    Het is leuk om de verslagen te lezen en te vernemen wat je allemaal hebt beleeft.
    Ik wens jouw nog een goede tijd daar.

vr.gr. Albert en verdere familie.

• 04 Juli 2010 - 16:59

Oma:

Hoi Hanka,

Ik zit hier bij Albert en Zwaantje, het is hier gezellig. En mooi weer, wij genieten!
    De tijd schiet mooi op en de foto's zijn erg mooi!

Veel liefs van oma

• 04 Juli 2010 - 17:40

Anna:

Hanka, bedankt voor je kaartje,
    De verslagen lees ik met plezier.
    Wat eet je daar?
    Groeten uit een warm Sleen.

• 05 Juli 2010 - 20:41

Marijn:

Hee hanka, leuk om te lezen weer! Enne bedankt voor de ijsjes, had ik wel nodig:D
    Nederland wereldkampioen let maar op!:D

Veel plezier nog!

• 10 Juli 2010 - 09:23

Joanne:

Hanka!!!! Gaaf dat je zo aan het genieten bent! Nog even en alle AIA'ers komen jouw kant op, geniet dus nog even van de rust. En daarna natuurlijk het hoogtepunt van je zomer: sportkampen met je favoriete hoofdcoach;)
    Geniet jouself!
    Drukkie!

• 17 Juli 2010 - 07:28

Anna:

Hanka, van harte gefeliciteerd met je verjaardag, maak er wat van vandaag.
    vast wel bijzonder zo zonder je eigen fam om je heen.
    Groeten Trienus en Anna.

• 17 Juli 2010 - 11:25

Kees:

Lieve hanka,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, en Gods rijke zegen toegewenst voor het jaar dat voor je ligt.

De voetbal vrouw van Interteen aan het voetballen in Africa, dat is pas zending.

Hij is de rots waarop we bouwen en de schuilplaats voor ieder die Hem zoekt, (Psalm 62:6-9).

Groetjes,en Gods zegen toegewenst,
    Kees.

• 17 Juli 2010 - 11:31

Familie Ruger:

hey meid !

leuk om te lezen wat je allemaal doet enzo !!!
    egt helemaal SUPER.
    en als ik het goed heb onthouden ben jij vandaag JARIG!!!!
    van harte GEFELICITEEEEEERD uit het zonnige brabant.

XxFamilieRuger

• 17 Juli 2010 - 13:18

Fam Van Der Bolt:

Hey Hanka,
    Van harte gefeliciteerd met je verjaardag daar in het verre Afrika. Wel heel speciaal zo. Maak er een leuke dag van. Nog een paar weken en dan zien we je weer in Grave. Morgen komt Johan terug. We zijn zeer benieuwd naar zijn verhalen.
    Groeten, van ons allen

• 27 Juli 2010 - 10:20

Albert:

hoi Hanka,

we zijn weer terug uit Oostenrijk van vakantie , was erg leuk daar hoog in de bergen.
    we hadden bijna elke dag 33 graden. veel gedaan zwemmen bergen beklommen met auto, kabelbaan en lopend( niet zoveel).
    We hebben geroddeld en geraft.
    Nog deze week vakantie nu lekker vkantie weer 21 graden.
    heb je de kaart op tijd gekregen?
    Nog een heel goede tijd daar!
    Heeft het WK ook invloed gehad op de bevolking.
    hopelijk zien we nog een keer een verslag.

Veel succes en Gods zegen.

• 27 Juli 2010 - 10:28

Albert:

Even een correctie.
    we hebbeb niet geroddelt maar gerodelt.
    Ik denk dat Nederland op de volgende Wk geen schijn van kans heeft, nu jij die Afrikanen allemaal voetbal les geeft.

vr. gr. albert