Mijn eerste week - Reisverslag uit Jeffreys Bay, Zuid-Afrika van Hanka Hendriks - WaarBenJij.nu Mijn eerste week - Reisverslag uit Jeffreys Bay, Zuid-Afrika van Hanka Hendriks - WaarBenJij.nu

Mijn eerste week

Door: Hanka

Blijf op de hoogte en volg Hanka

23 Mei 2010 | Zuid-Afrika, Jeffreys Bay

Het is nu alweer meer dan een week geleden dat ik hier in Zuid-Afrika aankwam, maar het lijkt wel op een paar weken. Het is echt super hier, ik geniet van elke minuut.
Ik werk hier bij de stichting Soccer 4life van Johan van Zevenbergen. Hij organiseert verschillende voetbalactiviteiten in Jeffreys bay maar zijn focus is vooral de jongens in de sloppenwijk (community) Ik ben de hele week met Johan mee geweest en hem geholpen bij het geven van trainingen. Omdat ik altijd zo gestructureerd ben;) zal ik overzicht geven van mijn activiteiten die ik deze week heb ondernomen:
- Vorige week zaterdagochtend ben ik wezen kijken naar een straatvoetbaltoernooi die Soccer4life organiseerde op een parkeergebied in de sloppenwijk. De rest van de dag heb ik doorgemaakt samen met mijn 2 huisgenoten Marleen en Rianne en 2 andere Nederlanders die hier ook vrijwilliger zijn voor een project. Wij zijn eerst naar het winkelcentrum geweest, vervolgens wezen uit eten en daarna na de bioscoop.( De bios kost hier trouwens maar 2,50.)
- Zondagochtend natuurlijk naar de kerk. We hadden besloten om naar een echte Afrikaanse kerk te gaan, zo’n kerk waarin de mensen de hele tijd dansen. Ik hou echt niet van dansen maar ik vond het wel een super mooie dienst en ik vond het mooi om een kerkdienst mee te maken van mensen met een andere cultuur. Aan het einde van de dienst moesten alle ‘nieuwe’ mensen naar voren komen. Hahaha dat is gevaarlijk, dan komen er echt 50 mensen langs om je een ‘drukkie’ (Afrikaanse groet) te geven. Als ik dat had geweten, had ik eerst die groet even geoefend;)
Dus tip voor de mensen die ook nog ooit van plan zijn om naar Afrikaanse kerk te gaan: een goede douche, tandenpoetsen en drukkie cursus nemen!-
In de middag zijn van naar het strand geweest. De Indische oceaan ligt 1-2 minuten van ons huis af. Dus dat is ideaal om soms een frisse duik te nemen.
- Op maandag heb ik geholpen bij een training op een basisschool. Op deze school zitten vooral rijke, blanke zuid-afrikanen die heel erg netjes praten. Mij noemen ze ook: Mem;). Dat maakt het feit dat ze echt niet goed kunnen voetballen weer helemaal goed.
Vervolgens gingen Johan en ik naar de community om daar voetbaltraining te geven aan jongens van 8 tot 16 die ingeschreven zijn bij Soccer4Life. In totaal zitten er 60 jongens hierbij en komen er ongeveer 40 trainen die worden verdeeld in 20 groepen.
Wij trainen op een veld wat je bijna geen voetbalveld kunt noemen; er is geen vierkante meter recht. Het aparte is ook dat het beste team uit de regio hier ook op traint (eerste divisie). Maar de jongens die meedoen aan Soccer4life hebben allemaal een super goede techniek dus daardoor is het nog goed bespeelbaar.
Johan deed een oefening met Ubabalo. Ubabalo is manier van om voetbal te verbinden met life skills. Hij gaf alle jongens een snoepje. Zij waren super blij met het snoepje want ja dat krijg je hier niet zo snel. Maar toen zei Johan dat ze het weg moesten geven aan iemand buiten het veld. De jongens rende weg om het weg te geven,ze waren heel enthousiast. Dit was echt mooi om te zien, dat ze toch met blijdschap wilde geven. Toen ze terug kwamen vroeg Johan hoe ze zich voelde toen ze het snoepje moesten weggeven. De meeste jongens zeiden dat ze heel blij waren toen ze het snoepje kregen maar het ook leuk vonden om het weer weg te geven. Daarna kreeg iedereen 2 snoepjes en werd hun verteld dat als ze geven dat ze soms meer terugkrijgen. Mooi principe.
- Dinsdag ook weer training gegeven op basisschool en later in de middag weer aan de jongens in de community. Bij het trainen is het altijd heel grappig dat iedereen een hesje wilt. In Nederland is het vaak zo dat niemand een hesjes fijn vind zitten of vind dat het stinkt. Maar hier willen ze het graag omdat ze dat professioneel vinden. Ze willen ook allemaal bij de partij met hesjes zijn.
Een ding wat ik geleerd heb is dat ik niet meer moet vragen wie er keeper wil zijn bij een oefening want dat willen ze allemaal. En dan zijn ze echt teleurgesteld als ze niet worden gekozen.
- Woensdag was ik voor de eerste keer alleen ergens naar toe gegaan op de fiets. Het is hier op veel plekken gevaarlijk om alleen te zijn en daarom was ik nog nergens alleen naar toe geweest. Daarom was het echt een hele bevrijding om even lekker alleen te fietsen. Dat iets wat in Nederland zo vanzelfsprekend is, die vrijheid en veiligheid maar hier moet je voortdurend op je veiligheid letten.
In de middag hebben we een voetbalwedstrijd op het strand gespeeld. Dat is echt een van mijn mooiste voetbalwedstrijden uit mijn leven geweest. Met 30 afrikanen die bloedfanatiek zijn naast de Indische oceaan met een super mooi uitzicht. Het kan bijna niet beter.
’s avonds waren we uitgenodigd bij iemand anders om te eten en zijn we daarna na een jeugdgroep van de kerk geweest.
- Donderdag had ik een meeting met 2 jongens van Athletes in Action die hier in Zuid-Afrika wonen. Daarna een training gegeven op een high school en vervolgens ben ik wezen kijken naar een project van de kerk waarna kinderen naar toe kunnen gaan.
- Vrijdag was een lekker rustig dagje. s middags naar de wedstrijd geweest van de jongens van de high school die we de dag daarvoor hadden getraind. Daarna gingen mijn huisgenoten en nog twee andere mee op de boot van een jongen uit de kerk. Wij in het donker op de oceaan met ongeveer 15 mensen op de boot op zoek naar walvissen en dolfijnen, maar helaas zij lieten zich niet zien. Maar het was wel super gezellig. Bij terug komst in de haven zagen we wel van de suffe otters maar dat was nog best leuk.
- Gister (Zaterdag) was er een voetbaltoernooi en vandaag (zondag) naar de kerk geweest en in de middag zijn we een berg wezen beklimmen, wat heel erg avontuurlijk en mooi was.

Zooww, alle mensen die zo graag willen dat ik een blog schrijf :) op de volgende moeten jullie 2 weken wachten want ik ga woensdag 12 dagen naar een cursus.
Thanx voor alle reacties, ik denk dat ik ooit nog een boek ga schrijven :)

• 24 Mei 2010 - 10:40

Matt.:

Hanka!
    Tof om te lezen. Zo te zien heb je het wel naar je zin in ZA. En kun je voldoende voetballen. Sccs met je curcus.

• 25 Mei 2010 - 07:51

Joel:

Goed bezig! (zo'n enorm lang verslag)

• 25 Mei 2010 - 08:24

P-j

• 30 Mei 2010 - 17:43

Albert:

Hoi Hanka,

ik vind het knap wat je allemaal onderneemt !
    Leuk om het te lezen, dat je het daar goed naar je zin hebt.
    veel succes en Gods zegen bij alles wat daar onderneemt.

albert

• 01 Juni 2010 - 19:55

Meggy:

Hanka!
    Je hebt het lekker druk daar, maar gelukkig heb je het naar je zin.
    Ook nog lekker veel voetballen;)

Groetjes

• 07 Juni 2010 - 09:09

Stephanie:

Ha mede-stagiair! Even onder werktijd je blog lezen, een leuke afwisseling :) Gaaf om te lezen dat je het naar je zin hebt! Cool dat je al training hebt mogen geven en dat voorbeeld van snoep en life-skills is echt creatief! Misschien dat wij die ook wel pikken voor ons project ;) Succes met je Ubabalu-cursus, laat die mannen maar versteld staan van je soccerskills!

Blessings & groetjes uit Holland!

• 10 Juni 2010 - 13:44

Broos:

Hé Hanka,

ik dacht ff checken waar je ergens precies zit..
    je broer wees me op je wbj.nu
    keep up the good stories!

Grtz Broos

• 10 Juni 2010 - 16:55

Laura:

Heey Hanka,
    goed om te lezen dat ook jij het goed naar je zin hebt.
    Goed bezig daar!!
    Veel plezier ook met het WK en Johan zou je komen opzoeken mailde hij.

Groetjes, je buurmeisje

• 11 Juni 2010 - 08:13

Justin:

Heey Hanka!!
    Tof zeg wat je beschrijft. Vooral dat van die snoepjes krijgen en weggeven beelde ik me helemaal in ;D Het WK begint vandaag.... ik hoop dat je mede daarvan ontzettend kan genieten :D
    Veel zegen en een goeie tijd daar,
    groetjes Justin

• 13 Juni 2010 - 17:07

Hanka Hendriks:

thanx voor al jullie reacties! vind ik leuk om te lezen

• 13 Juni 2010 - 17:10

Eveline:

Hey Hanka, merk je veel van de wk-gekte daar? Morgen big day voor Nederland, leuk leuk!
    Het wordt weer tijd voor een blog denk ik ;-)

grtz Eef