Training stellenbosch en WK - Reisverslag uit Jeffreys Bay, Zuid-Afrika van Hanka Hendriks - WaarBenJij.nu Training stellenbosch en WK - Reisverslag uit Jeffreys Bay, Zuid-Afrika van Hanka Hendriks - WaarBenJij.nu

Training stellenbosch en WK

Door: Hanka

Blijf op de hoogte en volg Hanka

13 Juni 2010 | Zuid-Afrika, Jeffreys Bay

Het is al weer eventjes geleden dat ik iets heb geschreven dus hierbij weer een update.
Eind mei ben ik naar een cursus over sport en leiderschap geweest in Stellenbosch vlakbij Capetown. De reis hier na toe duurde 8 uur dus dat was wel even een lange zit, maar wel met een super mooie omgeving en apen langs de weg.
Aan de training deden 23 mensen mee uit 8 verschillende landen. Ik sliep samen op een kamer met 2 meisjes uit Zuid-Afrika en 1 uit Amerika. (zie foto) De eerste ochtend was ik al vroeg wakker omdat ik uit mijn bed werd geschreeuwd met de boodschap dat er een muis rond liep. Oké ik moet eerlijk toegeven ik ben geen held en heb de muis niet gevangen, maar gelukkig zijn er nog altijd jongens die dat stoer vinden;)
De training was soms heel leuk maar soms ook wel een beetje langdradig. We kregen 10 dagen lang van half 9 in de ochtend tot half 9 ‘s avonds les van verschillende leraren in het Engels. Aan het einde van de cursus werd er ook nog een tentamen afgenomen waardoor je ook nog moest leren. Soms leek het net alsof ik op een Engelse kostschool was beland. Maar er waren soms ook hele leuke leraren die interessant vertelde en waar ik dingen van heb geleerd. Daarnaast was het ook heel leerzaam om 12 dagen op te trekken met mensen van een andere cultuur.
In de cursus zijn we 1 dag naar een township in Capetown gegaan om daar te sporten en te spelen met de kinderen. Het was daar net zo zoals je in tv documentaires soms ziet dat kinderen achter je auto aanrennen, je de hele tijd aanraken en dat ze vooral haren leuk vinden. Ik heb daar hele goede hoofdmassages gekregen van de kinderen;) Ik vond het super gaaf om daar te zijn en gewoon heel simpel met de kinderen en jongeren daar te sporten en te laten zien dat je om hun geeft. Het viel mij op dat daar heel veel kinderen rondliepen met wonden en bloed op hun hoofd. Daarnaast is er veel armoede en geweld. Zulke dingen raken mijn hart en dan besef ik weer hoe welvarend wij in Nederland wel niet zijn. Voor mij is dit maar tijdelijk en ik kan weer in de auto stappen en weer naar huis rijden, maar voor die mensen is dit dagelijks de realiteit. Ik hoop dat ik nooit onverschillig over de situatie van deze mensen zal zijn!

Bij terugkomst in Jeffreys Bay heb ik veel aan school gewerkt. Gelukkig was het niet zo heel mooi weer waardoor het niet zo erg was om binnen te blijven. Het wordt hier winter en dat is soms wel een beetje koud. In de huizen in Zuid-Afrika is er geen verwarming dus er is nergens een plek waar je warm kunt zitten maar gelukkig schijnt in de middag de zon nog meestal lekker.

Eergister was de dag waar heel Zuid-Afrika al maanden naar uitkeek namelijk de start van het WK. Het WK leeft hier ongelofelijk. In elke winkel kun je wel iets van het WK kopen en iedereen heeft het erover.
Om goed in te spelen op het WK had Johan met soccer4life een beachsoccer toernooi georganiseerd, waarbij ik hem hielp. Dit toernooi was heel erg leuk. De kinderen uit de community kwamen en halverwege kwamen straatkinderen van het Joshua project geschminkt en verkleed ons aanmoedigen. Een voetbalwedstrijd aan de zee is echt fantastisch, ik raad dit aan iedereen aan. (behalve personen boven 70;)
Daarna zijn we met alle kinderen de wedstrijd Zuid-Afrika tegen Mexico wezen kijken op een groot scherm. Worldcup 2010 is nu eindelijk begonnen! Ik hoop dat dit evenement een goede uitwerking zal hebben op dit land.
Gister ben ik ook naar de WK wedstrijd Zuid-Korea tegen Griekenland geweest samen met 4 begeleiders en 15 kinderen uit de sloppenwijk. Het was super mooi om hun blije gezichten gedurende de hele dag. Veel mooier dan de hele wedstrijd! De wedstrijd was ook leuk om te zien, met een verdiende winnaar namelijk Zuid-Korea met 2-0. Ik was wel half doof nadat ik het stadion verliet vanwege de vuvuzela’s. Ongelofelijk wat een herrie maken die dingen. Achter mij zat een jongetje met 2 vuvuzela’s: een met een hoge toon en een met een lage. En hij maar blazen in mijn oor en hij had mooi oordopjes in;) Gelukkig was hij voor Griekenland dus zijn enthousiasme werd tijdens de wedstrijd steeds minder.
Gisteravond waren mijn huisgenoten en ik nog naar een kerkdienst geweest waar Floyd Mclung sprak over het vaderhart van God. Was gaaf!
Vanochtend een hele gave kerkdienst gehad in de Victory church en voor de rest vandaag een lekkere rustdag.
Morgen begint het holiday programma in de sloppenwijk. Dat is een programma van 4 weken voor de kinderen die vakantie hebben zodat zij zich niet hoeven te vervelen. Dus dat wordt vast en zeker ook heel erg leuk, ik heb er zin in! En volgende week komt mijn buurjongen uit Nederland, die hier ook in Zuid-Afrika stage loopt, 3 dagen langs. Dus het gaat een mooie tijd worden!
Jullie allemaal heel veel plezier met het NL elftal aanmoedigen! NL wordt kampioen!!!

• 13 Juni 2010 - 17:24

Annemarie:

Hej Hanka,

Goed bezig daar! Het WK gaat hier ook steeds meer leven met de wedstrijd van Nederland van morgen in het vooruitzicht! Die vuvuzela's zijn inderdaad heel vervelend, ook op televisie hoor je alleen maar dat. Verder ben je erg goed bezig daar, die kindjes zullen wel hebben genoten van de wedstrijd en alle spelletjes die jullie hebben gedaan. Veel plezier en succes nog daar!

Groetjes Annemarie

• 13 Juni 2010 - 19:04

Leonie:

heej grote nicht!

leuk dat je daaar bent geweest
    hoe duur is zo`n kaartje?
    voor het wk
    ik spaar allemaal dingtjes van het wk
    grappig he?!
    Kus!

• 13 Juni 2010 - 20:05

Jonathan:

Hey Hanka
    Goed bezig. Leuke foto's. Houd je het voetballen ook een beetje onder de knie.

Verder heb ik weinig tijd om je echt te missen, maar de momenten dat ik thuis ben merk ik het wel.

Geniet vooral nog even daar. En veel zegen.

Groeten,
    Jonathan

• 14 Juni 2010 - 17:29

Inge:

Leuk zoveel foto's!
    Doe je de gr.aan Lennart!!

Vet om te lezen allemaal en dat je 't ook zo naar je zin hebt. Vlgnd week komen mijn ouders je kant op :D! Xx

• 17 Juni 2010 - 16:14

Marijn:

Hee hanka, leeuk om te lezen allemaal! ik kijk al uit naar het volgend verslag! Al een beetje gedold door die voetballertjes daar:P
    ps. ik ben GESLAAAAGD:D
    gr marijn

• 21 Juni 2010 - 21:03

Stephanie:

Heeee Hanka!

Cool om weer een blog van je te lezen. Gave foto's trouwens! Echt cool! Ik kan me niet voorstellen hoe iedereen daar het WK beleefd, want hier is het al een gekte! Op kantoor gaat op elk vrij moment de tv/computer aan... Alle wedstrijden van NL worden natuurlijk in een speciaal ingerichte zaal met groot scherm gevolgd.

Ik hoorde al van anderen dat kids echt de grond kussen in het stadion van het WK, gewoon omdat het voor hun onvoorstelbaar is dat ze daar zijn. Bijzonder en natuurlijk mooi dat je ook een groep mee mocht nemen!

Houd je taai en geniet van de tijd die je daar hebt!

Over 5 weken komen er al AIA-ers naar je toe :)

Veel liefs en zegen,
    Je mede-stagiaire ;)